Att tänka på när man bygger hus

För den som går i husbyggartankar så är det definitivt rätt tidpunkt då husen just nu ligger snäppet billigare i kurs att bygga. Dessutom är det alltid skönt för husägaren att få exakt det man söker, utöver inredningen som alla kan styra över själva. Det många börjar med en grunden på huset och man kan då välja mellan en del material som är positiva av olika skäl. Exempelvis är ett hus med cement och betong till botten ett stadigt hus medan den nya innovativa träbottnen som ett par i Skåne testade på.

Att bygga sitt eget hus är ingen lek och för den som är seriöst intresserad av det har en hel del att ta reda på innan man sätter igång med bygget. Om man startar från fel håll så kan det bli problematiskt när man ska påbörja bygget sedan.Det går också att ta hjälp från hustillverkare och då är det läge att kolla vad som behöver göras innan, under och efter bygget.

Lista allt som behöver göras innan start

husbygge med målareOm man exempelvis har valt vilket hus man vill ha men inte ansökt om bygglov, utvärderat markens skick eller fått beviljat lånelöfte så kan det bli knepigt att enkelt sätta igång med bygget. Följ en lista över tillvägagångssätt för bygget:

  • Kolla alltid pris innan och jämför mellan olika tillverkare av hus. Gör en korrekt kalkyl och se vad som är standard och räknas in i huset och vad som är ett tillval.
  • Räkna alltid på tomtens pris och husets slutpris för att få rätt kalkyl, många glömmer slutpriset och tar det på antingen det ena eller det andra. Se till att ha en lånekalkyl klar innan ni sätter igång med att skriva avtal och liknande.
  • Kontrollera precis allting som du och tillverkaren kommer överens om. Detta ska stämma när ni i slutändan skriver på.
  • Utvärdera tomten väl och glöm inte att hålla reda på väderstrecken. Vad är det för grund där huset står, finns där berg i marken och vad innebär detta för ert hus.
  • Fixa med byggnadslov och alla administrativa avtal. Se till att allt stämmer och be också om att få se hur planen ser ut för området i framtiden. Kanske planerar de att bygga ett stort radhus utanför ert fönster, se till att hålla er uppdaterad.
  • Ha alltid en budget för eventuella extra utgifter. Ett husbygge kan gå lite hur som helst och därför är det viktigt att kunna fylla igen de hål som uppstår.
  • Var noggrann med att veta exakt vilka hantverkare som ska jobba på huset, även de som anställs utifrån av tillverkarna. Det kan vara skönt att veta att man är i trygga händer.
  •  Du kan välja bort hustillverkarnas vitvaror och välja dina egna som kanske passar bättre med era idéer om inredning. Se också till att grundfärgerna som används är sådana som ni hade tänkt er.
  • När det är dags att besiktiga huset så är det alltid bra att dra en extra koll över vattenrör och elledningar som är extra viktiga. Kolla också så att allt finns som det stod i kontraktet, exempelvis utekontakter och liknande.
  • Det viktigaste när man ska bygga eget hus är helt klart att man har koll och exempelvis går till bygget och kontrollerar ofta. Kommunikation är också viktigt då bristande kommunikation leder till missförstånd och det vill man inte i en så viktig affär.
Scroll to top