Bygg en skön & härlig uteplats

En uteplats är det många som längtar efter när vädret är skönt, samtidigt som det kan användas även på vintern med vissa anpassningar. Läs mer här och få inspiration!

En villaträdgård är inte komplett utan en uteplats, anser många. Trots att det är skönt att sjunka ned i en solstol ute i trädgården fungerar uteplatsen som en mycket mer mångsidig del av tomten, perfekt för avslappning eller socialiserande. Kanske funderar du på att fixa en uteplats till dig och familjen. Vad ska du då tänka på?

Att planera uteplatsen

Precis som med allt annat som handlar om tillbyggnad och liknande är noggrann planering ett måste. Greppa därför papper och penna och teckna ned dina idéer, gärna flera olika förslag som du sedan kan välja bland. Fundera på vilken funktion uteplatsen ska ha för dig och övriga i hushållet. Golvet kan bestå av trätrall eller marksten, för att ta ett par exempel. Marksten är ett gediget material som är mycket snyggt och hittas hos https://www.flisbyab.se/typ/marksten med flera. För att utöka användningsområdet är det bra att satsa på ett tak, så att ni kan sitta där trots att det regnar. Har ni tänkt nyttja er uteplats även på vintern är det ett måste att satsa på inglasat, med ett uterum som resultat. Då bör bygget dessutom kompletteras med någon form av värmekälla för att kunna fungera som tänkt.

Mysfaktor

Om du glömmer själva bygget för en stund; hur ska du göra uteplatsen till en mysig och inbjudande plats? Jo, trivsamheten finns i detaljerna. Bara något så enkelt som trasmattor gör underverk för känslan och är skönt för fötterna. Snåla inte med ljuslyktor, dukar, kuddar och andra inredningsdetaljer som förgyller tillvaron. Allra mysigast blir uteplatsen om den kommunicerar med trädgården, så att du kan njuta av vackra körsbärsträd och blommor även när du befinner dig på uteplatsen. Som en del av trädgården, helt enkelt!

Scroll to top