Bygg ett imponerande pepparkakshus

pepparkakshusSnart är julen här och många vill redan nu börja fundera över sina julbestyr. En klassisk sak att göra på och inför julen är att bygga ett pepparkakshus. Ett pepparkakshus en riktig stämningshöjare som ger julen lite guldkant. Så imponera på dina nära och kära genom att bygga ett riktigt snyggt pepparkakshus – här följer de bästa tipsen!

Tidigare inlägg har handlat om ett gediget hantverk, nämligen blästring. Nu ska det handla om en annan typ av gediget hantverk som byggts i Sverige i mer än hundra år. Det är en tradition som heter duga! Med bara pepparkaksdeg och kristyr kan du bygga ett riktigt imponerande pepparkakshus att pryda hemmet med. För att lyckas så krävs det att du känner till en del knep, för det är lätt att göra fel och tappa tålamodet.

Följ receptet och ta det lugnt

Ett av de vanligaste misstagen när man ska bygga ett pepparkakshus är att man höftar med receptet och inte blandar samman degen ordentligt. Både pepparkaksdeg och kristyr kan bli helt konstigt av detta, och gör ofta att pepparkakshuset inte håller ihop sedan, oavsett hur bra man monterar. Ta det lugnt när du bakar och bygger ditt pepparkakshus, och tänk på att inte dekorera med för tungt godis.

De bästa tipsen

I en artikel publicerad av Expressen kan man läsa tips för bygge av pepparkakshus. För att pepparkakshuset ska kunna byggas ihop på ett snyggt och logiskt sätt så gäller det att ha bra mallar. Annars är det lätt att slutresultatet inte blir som man tänkt sig och pepparkakshuset blir mindre hållbart. Se till att grädda des större delarna på en plåt och de mindre på en annan för att delarna inte ska bli brända. Dekorera huset innan det monteras, då slipper du lägga onödigt tryck på huset när det är ihopbyggt. Ta det sedan väldigt lugnt med monteringen, om du hetsar så kommer det inte bli bra och hela nöjet med att göra ett pepparkakshus försvinner. Lycka till!

Kanske blir du duktig nog att ställa upp i denna tävling?

Scroll to top