Kemi i inredningen

Många tänker att kemi bara är någonting som används i klassrummen i högstadiet, men sanningen är att kemi finns bland oss hela tiden. Man kan till exempel se att kemi finns i formgivning när man läser den här artikeln från Göteborgs Posten. Artikeln handlar om en formgivare som arbetat med trä och metall, men sedan 10 år tillbaka har han istället fokuserat på betong. Och det oavsett om det gäller möbler, inredningsdetaljer eller utsmyckning. Han menar på att betongen är ett material med många uttryck, som också är billigt och lättskaffat. Ytterligare än fördel är att det är ett naturmaterial helt utan gifter. Formgivaren har till och med gjort en kudde i betong, och det syns tydligt att någon har använt kudden då ett avtryck i mitten syns. Nu kan man självklart inte använda kudden som man brukar, men det blir ett fint konstverk. Själv använder han den som ett fågelbad att ha i trädgården. Det är verkligen en skulptur där mjukt möter hårt – och det är vackert.

Gör det själv

Det är faktiskt ganska enkelt att lika med konst och betong själv. Det är en enkel konstform, som alla kan använda sig av. Och det ger verkligen ett lyft för rummet och hemmet så som konst ska göra. En bra cement att använda till detta är quik-rok. Quik-rok är en kemiskt konstruerad hydraulisk cement, och när den blandas med vatten bildar den en rinnbar blandning vars självutjämnade egenskaper gör det till en idealisk injektering material. Quik-rok är utformad att ställa in inom 15 minuter (under normala förhållanden), och det är verkligen lätt att arbeta med.

Som ni märker är verkligen kemi bland oss hela tiden, och i inredningen finns det mycket som den kan förstärka. Någonstans har konst gått från att vara bara tavlor, till att handla om uttryck oavsett material. Och det är verkligen härligt, eftersom konst och inredning inte ska ha några spärrar.

 

Scroll to top