Om ditt hus drabbats av mögel

Det kan hända att du står där en dag, och ditt hem har drabbats av mögel. Kanske vill du då både veta mer om hur man förebygger mögel och mer om mögelsanering. Det får du veta här.

Oavsett om du behöver mögelsanering i Stockholm eller i någon stad så finns det professionella firmor som sysslar med detta. Men, det betyder inte at du själv inte ska sätta in dig på området. Det är viktigt att veta hur saneringen går till och hur du själv kan göra för att förebygga att drabbas av mögel.

Bekämpa mögel tillfälligt på egen hand

I en artikel från Sköna Hem kan man läsa om hur du på egen hand kan hjälpa till med att bekämpa mögel tillfälligt. Självklart ska du kontakta en saneringsfirma om du drabbats av mögel, men det finns saker du kan göra för att tillfälligt hindra möglets framfart. Om du du mögliga textilier till exempel, kan du strö bikarbonat på denna. Ättika är också bra att spraya i tillexempel badrum, och med tvättmedel skrubbar du bort mögelfläckar från tillexempel kaklet i badrummet.

Förebygga mögel

Det allra bästa är att långsiktigt förebygga mögel, det kan även vara bra efter en sanering för att inte drabbas av mögel igen. Det man kan göra är att se till att kolla ventilation och luftströmning, skaffa luftavfuktare, dränera ordentligt ute, se till att stuprännor och rör inte är igensatta, att taket är tätt och att inte ha för kall temperatur inomhus, tipsar NWT.

Mögel i krypgrunden kan komma efter sommaren

För dem som har hus med krypgrund gäller det att ha extra koll, för efter en varm sommar kan det lätt bli mögel där. Dessa krypgrunder måste kontrolleras noga. Även om det varit en kall sommar. En kall och fuktig sommar och en varm och fuktig sommar ökar risken för möglets framfart. Och mögel stormtrivs i låga dåligt ventilerade krypgrunder under hus. Rengör marken i krypgrunden, inspektera med hjälp av yrkesperson på området, värmeisolera marken och satsa på ökad ventilation för att förebygga mögel skriver Dinbyggare.se.

 

 

Scroll to top