Om kemikalier

Vi är omringade av kemikalier dagligen. Kemikalier är ämnen som är skapade på konstgjord väg i ett laboratorium eller inom industri, och många kemikalier är mer eller mindre skadliga för vår hälsa. De finnas i allt, från det vi äter, till förpackningar och tvål och ja, listan tar aldrig slut. En del oroar sig över vad alla dessa kemikalier kan ha för påverkan på vår kropp, och vilka av dem som är direkt skadliga. Ibland kommer larm, till exempel angående bisfenol A som finns i de flesta konserver och i en hel del plast. Kemikalien är hormonstörande och många barn får i sig den i stora mängder, vilket oroar många. Att minska på kemikalierna i sin vardag är en bra åtgärd, men hur ska man göra?

  • Välj miljömärkta produkter när det kommer till tvätt- och diskmedel. Gärna parfymfria sådana.
  • Undvik plastförpackningar och konserver, sikta på naturmaterial och glas i stället!
  • I stället för starka rengöringsmedel, använd såpa. Luktar gott och tvättar rent.
  • Undvik att andas in ångor från färg och lösningsmedel. Undvik om möjligt målningsarbeten i onödan, till exempel genom att skaffa underhållningsfria PVC fönster.
  • Kolla upp vad du använder för hud- och hårvårdsprodukter, och byt ut mot sådana med färre kemikalier. Det finns många butiker som erbjuder produkter med mycket få kemikalier, till exempel Lush.
  • Ät så ren mat som möjligt med så få tillsatser som möjligt, och obesprutade grönsaker och frukter är det bästa valet.
  • Många kläder innehåller gifter och kemikalier. Undvik varumärken som blivit avslöjade med detta i kläderna, men än så länge är det en svår sak att hålla koll på då medvetenheten om det är ganska låg.

Det behöver givetvis inte vara så att ALLA kemikalier är farliga, men det är bra att vara medveten om deras förekomst och försöka välja bort dem i så stor utsträckning som möjligt. När man faktiskt börjar tänka på kemikalierna och allt de finns i så blir det en form av uppenbarelse om man tidigare bara gått genom livet utan att alls reflektera över vad det är vi omger oss med och stoppar i oss.

Scroll to top