Parfymernas kemi

Vi tycker alla om att dofta gott. Vi tar gärna på oss en ärlig doft innan du lämnar hemmet och kan man få tag på en väldoftande och billig damparfym eller herrparfym så är lyckan gjord. Men vad består en parfym egentligen av, rent kemiskt? Och hur tillverkas den?

Parfymdoftande kvinnaParfymer är något som de flesta av oss har ganska så gott om hemma. Det är ju trevligt att ta sig en sprut på halsen eller handlederna och känna hur man doftar riktigt gott. Men vad är parfym egentligen? Jo det är en kemisk substans som används för att göra så att vi luktar gott, men det kan även användas på olika föremål, i kosmetiska produkter och som rumsdoftgivare. Det finns olika koncentrat när man pratar om parfymer, och de innehåller olika mängder av ren parfym. I fallande ordning är det eau de parfum (EdP), eau de toilette(EdT) och eau de Cologne(EdC). Det finns även en form av parfym som kallas splash-Cologne, och den har en väldigt låg halt av parfymolja i sig. Ju högre halt det finns av parfymolja i produkten, desto mer doftar den och desto längre kommer doften att vara på huden. Det som kallas för bara Parfym rätt och slätt är den form som har mest parfymolja i sig, mellan 15-30%.

Man brukar säga att en parfym består av ett gäng olika noter, nämligen basnoter, mellannoter och toppnoter. Basnoterna är ofta lite tyngre, typ som mysk, och de håller sig kvar längst på huden. Mellannoterna är de som uppkommer efter ett par timmar, och toppnoterna är de delar av parfymen som är som tydligast när den är färsk på huden.- Det är spännande med parfym då den förändrar sin doftprofil beroende på vem som har den på sig, eftersom vår naturliga doft och vår kroppsvärme påverkar väldigt mycket. Vill du veta hur tillverkningen kan gå till? Kika på den här videon!

Scroll to top