Ren luft hemma och ute

Alla vill andas ren luft, hemma såväl som ute. Men sedan finns det ju vissa som gillar att röka också, samtidigt som en hel del svenskar har astma och lider av passiv rökning på allmänna platser.

Vill du ha ren luft hemma? Såklart, det vill alla. Hur får du det? Jo, köp luftrenare från Coway till exempel. Denna är faktiskt rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet och är Sverige mest sålda med sin effektivitet och låga energiförbrukning.

Astma – kan behöva luftrenare hemma

Vad är astma egentligen och vilka symptom är vanliga vid denna sjukdom? I Vårdguiden 1177 går det att läsa att vanliga symptom är anfall av andnöd som gör det tungt att andas, andning med pipande och väsande ljud, långvarig hosta varje gång du är förkyld eller som du inte kan hitta någon förklaring till. Hostan kommer dessutom gärna nattetid och stör sömnen. Du kan även få andnöd och hosta när du anstränger dig fysiskt, vid motionering annan ansträngning. Astma beror vidare på en kronisk inflammation i luftrörens slemhinna, som gör dessa luftrör extra känsliga för kall luft, doft, rök och även stress eller fysisk ansträngning.

Med en luftrenare hemma blir luften skönare att andas och mindre irriterande för luftrören.

Slut med rökning på vissa platser

För de med astmabesvär och allergier finns det nog något att glädja sig åt i och med att det nu införs ett rökförbud på en del allmänna platser i Sverige från och med 1 juli 2019. Astma- och Allergiförbundet är odelat positiva, medan branschorganisationen för uteserveringar, Visita, är kritiska. De menar att deras typer av företag inte behöver ännu fler regler, och att personalen är de som kommer behöva agera poliser så att reglerna om ickerökning efterföljs. De på Astma- och Allergiförbundet menar i stället att det är jättebra eftersom passiv rökning begränsar möjligheten för de med astma att vistas på olika platser. I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa vidare i ämnet.

Scroll to top