Renovera fönstren med bra kitt

Det har blivit allt mer populärt att ta hand om fönstren, och renovera dem istället för att byta ut dem. Det som alla inte tänker på är att kemin är viktig också vid renoveringen. Med bra färg, olja och kitt får man ett bättre resultat, och minskar husets energiförbrukning. Men det gäller att se upp för farliga ämnen i kittet.

Att renovera fönster av äldre modell istället för att byta ut dem har många fördelar. Man får en bättre känsla för sitt hus, man sparar pengar, och man minskar resursslöseriet. Dessutom bevarar man fönster som är byggda för huset, vilket innebär att man bevarar dess karaktär.

En fönsterrenovering handlar för det mesta om att skrapa bort gammal färg, ta bort gammalt kitt, eventuellt olja träet och sedan lägga på nytt kitt, samt måla med ny färg. När det kommer till kittet är de viktigt att välja ett linoljebaserat kitt. Vissa kitt innehåller asbest , vilket Sveriges Radio rapporterar om här. Det är dock inte bara kitt som kan innehålla detta ämne. En mer utförlig lista finns på Arbetsmiljöverkets webbplats. Ämnet är vanligast i byggnader som byggts eller renoverats före 1979.

Gör så här för att kitta fönsterFönsterkitt i burk

Att kitta fönster är inte svårt, det krävs bara att du har lite tid till ditt förfogande. Om du inleder arbetet, och inser att du behöver byta ut en del av fönsterbågen, är det dock bäst att överlåta det arbetet till en fönsterhantverkare.

Gamla träfönster av god kvalitet kan hålla nästan hur länge som helst, om du tar hand om dem på rätt sätt. Dessutom bevara du fönstrens och hela husets karaktär. Tjörns kommun har bra information om att bevara karaktären på ett hus. Du kan läsa kommunens råd här.

För att kitta om ett fönster behöver du en hink, gummihandskar, tvättsvamp, kittkniv, en skiva av papp, en glasmästarhammare eller stiftpistol för fönster, trekantskrapa, en slipkloss, stålborste, sparpensel, anstrykare, mjuk borste och trasa. Du behöver även fönsterkitt, målartvätt eller ammoniak, stift, slippapper, lämplig fönsterfärg, terpentin, kitt och maskeringstejp.

Tillvägagångssätt

 1. Tvätta de målade ytorna med målartvätt, eller med en lösning på en del ammoniak och tio delar vatten. Använd svampen och gummihandskarna.
 2. Ta bort gammalt kitt med kittkniven.
 3. Lägg pappskivan på fönsterglaset och använd den som skydd när du slår i nya stift. Stiften ska sitta med 20 millimeters mellanrum.
 4. Skrapa bort lös färg med trekantsskrapan.
 5. Använd fint slippapper för att slipa bågen och falsen lätt. Slipa i träets längdriktning, och runda av skarpa kanter.
 6. Borsta med stålborste för att rugga bort lös färg.
 7. Sopa bort lös färg med mjuk borste. Se till att ytan är helt torr.
 8. Grundstryk med förtunnad oljefärg eller tungolja.
 9. Se till att kittet håller rumstemperatur. Linoljekitt ska bearbetas med handen.
 10. Lägg på kitt med kittkniven, så att det döljer stiften och kanten fasas till.
 11. Doppa kniven i olja eller kallt vatten och jämna till ytan. Se till att kanten är rak och jämn.
 12. Torka bort kittrester från fönstret med en trasa doppat i terpentin. Låt kittet torka.
 13. Tejpa glasets kanter med maskeringstejp, 1-2 mm från kittkanten.
 14. Måla kittfalsen och bågen med en liten rund pensel. Det är viktigt att färgen går ned på rutan, eftersom det förbättrar isoleringen. Låt färgen torka.
 15. Måla en gång till, och ta bort maskeringstejpen efter ett dygn.
Scroll to top