Så renoverar du klimatsmart

Ska du renovera och vill tänka lite extra på miljön? Det finns massor med olika alternativ när du ska renovera som är miljövänliga. Återanvänd bland annat det du kan och handla begagnat. När du köper nya produkter välj då miljömärkta produkter.

Genom att renovera miljövänligt minskar du ditt klimatavtryck. Tänk långsiktigt när du ska välja olika typer av material. Naturliga material kan ha en dyrare prislapp men det håller desto längre. Innan du handlar material planera noga vad det är du behöver så att du inte köper för mycket.

Välj energisnåla produkter

acFör att ekooptimera din bostad välj vitvaror och värmesystem som är energisnåla. Att välja en luftvärmepump https://luftia.se/ är ett bra alternativ om du vill vara miljövänlig. En luftvärmepump är energieffektiv vilket gör att energiförbrukningen blir lägre vilket både är bra för din plånbok och för miljön. Med en luftvärmepump som är anpassad efter bostaden kan uppvärmningskostnaderna minska drastiskt. Byt även ut kranar och duschmunstycken till sådana som är snålspolande för att använda mindre energi. När det gäller vitvaror tänk på att inte köpa större produkter än vad du behöver. När du ändå är på gång så byt ut alla lampor till LED-lampor.

Kolla efter bra miljöval och svanen-märkning

I bygghandeln finns det många bra miljömärkta produkter att välja bland. Genom att välja produkter med miljöval och svanen-märkning undviker du de värsta kemikaliebovarna i till exempel färg, lim och fogmassa. När det gäller färg välj då linoljefärg, äggoljetemperafärg eller en annan färg som är miljömärkt. Välj bort plast så långt det är möjligt. Välj istället golv i till exempel trä eller linoleum. Till väggen är det bra med antigen miljömärkt färg eller papperstapeter. Det finns många kemikalier i ett hem och genom att välja miljömärkta produkter minskar du din exponering för farliga kemikalier.

Planera för källsortering

När du renoverar passa på att skapa utrymmen och smarta lösningar för källsortering. Kartong, glas, plast och metall tar mycket plats. Då är det bra att ha bra lösningar framförallt i köket.

Återanvänd eller köp begagnat

Försök återanvända det du har om det är möjligt. Kanske kan du måla om skåpluckorna i köket eller slipa golvet istället för att lägga ett nytt. Sen finns det mängder av olika begagnade saker bland annat till köket.

Scroll to top