Vilken effekt har färgerna?

Varför har en kirurg alltid gröna kläder vid operationer? Varför kan hen inte ha gula kläder med svarta blixtar på? Och till detta ett rosa munskydd med orange tigrar på? Skulle inte det liva upp lite?

Jo, det skulle antagligen liva upp en hel del. Men det är inte riktigt det som man vill ska hända i operationssammanhang. Patienten ska känna sig lugn och trygg, det är extremt viktigt. Därför har vårdpersonal gröna kläder. Grönt är en lugnande färg, och det är vitt också. Vitt vore dock inte särskilt praktiskt att ha vid operationer, av förklarliga skäl.

Kunskaper om vilken effekt olika färger har på våra sinnen är extremt viktiga för inredningsarkitekter, personer som jobbar med hemstyling, med mera. Olika rum kan behöva olika färger, för att fylla olika syften optimalt.

Olika färger och deras effekter

Den som arbetar hemifrån vill kanske inte känna sig stressad på sitt hemmakontor. Men det finns som bekant både positiv och negativ stress. I ett rött rum är människor mer produktiva än i ett blått, visar experiment som har gjorts av miljöpsykologer vid Lunds universitet. Dock ökar även sannolikheten att försökspersonen gör fel, exempelvis stavfel, i ett rött rum. En urmakare bör alltså undvika röda interiörer.

Brunt är inte den populäraste väggfärgen, framför allt inte i de svenska hemmen. Kanske kommer den dock att bli populärare framöver. Det har nämligen visat sig att även brunt har en lugnande inverkan, inte minst på de som lider av koncentrationssvårigheter. Den som bara är lat bör istället måla sitt arbetsrum gult, eftersom det stimulerar minnet och tankeverksamheten. Dessutom ska gult motverka depressioner.

En färg som kan ha rakt motsatt effekt är blått, som passar i sovrummet för den som lider av sömnproblem. För mycket blått kan dock ge upphov till depressioner, och det sägs dessutom att par som har målat sina sovrum blå har mindre sex.

Scroll to top